Fordulópont

Messziről láttam, hogy szomorú. Nem volt öreg, mégis csoszogósak voltak a léptei, ahogy a téglával kirakott keskeny úton közeledett. Kezét zsebre dugta, vállai meggörnyedtek, fejét lehajtotta, mintha nem is lenne kíváncsi a körülötte lévő világra. Még a ruhái is szomorúszínűek voltak: szürke nadrágot hordott, földszínű kabátkája az álláig be volt gombolva, pedig nem is volt annyira hideg – mintha még a ruházatával is távol akarná tartani magától a valóságot.

Tudtam, hogy segíthetnék rajta, mert engem általában jókedvűnek mondanak… szeretem az életet és úgy vettem észre, hogy a vidámságom legtöbbször átragad a körülöttem élőkre. Ahogy figyeltem a tétova járását, elképzeltem magunkat együtt… eljárhatnánk kirándulni, nagy sétákat tehetnénk az erdőkben… autózhatnánk végtelen utakon… esténként pedig a kanapén ülve nézhetnénk együtt a tévét, megosztozva a pattogatott kukoricán. Segíteni akartam neki, ezért felálltam és közelebb léptem. Amikor odaért mellém, egymás szemébe néztünk: megdöbbentem barna szemének mélységén, és hirtelen semmi mást nem kívántam, mint mosolyt csalni a sápadt arcára.

Kis ideig nézett rám – aztán tovább ment. Néha belerúgott egy-két apró kőbe, céltalanul botorkált, úgy viselkedett, mint aki csak véletlenül került ide, mint akinek teljesen mindegy, hol tölti el ezt a napsütéses tavaszi délutánt. Erőt vett rajtam a reménytelenség, becsuktam a szemem, hogy ne is lássam őt, alvásba menekültem a felesleges ábrándozások elől.

Kulcs zörgésére ébredtem. Ez a zaj nem mindig jelentett jót… de ahogy ijedten kinyitottam a szemem, őt láttam meg először. Lehajolt hozzám, így közelebbről jól láttam, hogy a szomorú szemében aranyos pöttyök táncolnak, és láttam még valamit: egy egészen apró, halvány mosoly játszott a szája szélén. Volt még vele valaki, nem értettem mit beszélnek, de izgatott volt a hangjuk, ezt meg tudtam állapítani. Amikor kinyílt az ajtó, féltem kimenni, inkább egyre hátrébb húzódtam… de akkor meghallottam, ahogy engem hív.  Nem is tudta a nevemet, mégis biztos voltam benne, hogy hozzám szól, és akkor már tudtam: ezt a hangot akarom hallani egész további életemben.

Tettem egy félénk lépést… kettőt… és már kint is voltam. A rácsos ajtó bezárult mögöttem, ő pedig hozzám ért: megsimogatott, bátorítóan dünnyögött valamit, ujjai valaha szépen göndörödő, de most összegubancolódott szőrömet egyengették. Nem igazán tudtam, hogyan értethetném meg vele, hogy máris kedvelem, ezért egy kicsit megnyaltam a kezét és az orromat odaérintettem az arcához. Ő pedig megölelt… megölelt engem… pedig koszos voltam és büdös, mégis a nyakam köré fonta a karját és magához szorított. Nyakörvet tettek rám és pórázt, aminek a másik vége az ő kezébe került – és mentünk! Láttam már ilyet azelőtt is: minden kutyának az volt a vágya, hogy egyszer így vezessék ki a nagy kapun, mi pedig, akik maradtunk, vágyakozva néztünk a szerencsések után. Most én is megtettem az első lépéseket a kinti világ felé, de addigra márminden tagom reszketett, részben a boldogságtól, részben a félelemtől a rám váró ismeretlen miatt. Ő nem sürgetett, engedte, hogy megszaglásszak mindent, majd kinyitotta előttem egy piros autó ajtaját. Valaha régen ültem már autóban, ezért ettől nem féltem: beültem a hátsó ülésre, ő pedig betakargatott az odakészített pokróccal, kedves dolgokat mormogott a fülembe – és mosolygott… igen!… mosolygott…! Elindultunk… és ahogy néztem az elsuhanó tájat, ahogy egyre közelebb kerültem az új otthonomhoz, valamiért biztos voltam benne, hogy ezután minden rendben lesz. Megmenekültem – és megmenekült ő is.

Reklámok

5 thoughts on “Fordulópont

  1. Visszajelzés: Szóval a büdös dög… | Alessia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s